4 Surpriza të habitshme që të lexuarit është shumë i dobishëm

 

Nëse jeni një nga të paktët që ende kënaqeni me një libër të mirë, po përfitoni një nga zakonet më të fuqishme të promovimit të shëndetit që mund të keni.

Rezulton se leximi i librave ka të bëjë më shumë se sa thjesht të argëtoheni, të shijoni një histori ose të mësoni diçka të re.

Analiza e fundit shkencore e leximit ka përcaktuar që të shijosh një libër të mirë mund të të ndihmojë të jetosh më mirë dhe më shëndetshëm!

  1. Leximi i një libri zvogëlon stresin dhe ju vë në një gjendje shpirtërore më të mirë

Leximi është një nga mënyrat më të mira për të ulur stresin dhe për t’u çlodhur.

Gazeta e Kërkimeve Psikosomatike botoi një studim në 2002 që studioi metodat e zakonshme të lehtësimit të stresit dhe efektivitetin e tyre.

Krahas stërvitjes, leximi provoi të ishte një zvogëlues efektiv i stresit.

Kjo ide u konfirmua më tej në një studim të vitit 2009 nga Dr. David Luis, i cili përcaktoi që leximi ishte më efektiv në zvogëlimin e stresit sesa të dëgjosh muzikë, të luash video lojëra apo të shkosh në shëtitje.

  1. Keni probleme të kujtoni se ku i vendosni çelësat? Leximi rrit kujtesën tuaj

Shkencëtarët që raportojnë gjetjet e tyre në revistën akademike Neurologjia përcaktuan që lexuesit e shpeshtë kanë më pak të ngjarë të pësojnë dëmtime njohëse në moshën e vjetër.

Studimi i pothuajse 300 njerëzve përcaktoi se ata që ushtronin trurin e tyre shpesh me detyra njohëse si leximi kishin një normë mbi 30% më të ulët të humbjes së kujtesës në krahasim me ata që nuk kryenin veprimtari të shpeshta mendore.

Njerëzit që nuk i ushtruan shpesh aftësitë e tyre njohëse ishin pothuajse 50% më të predispozuar të kishin probleme të trurit në moshën e vjetër.

  1. Ky lloj Hobi sfidon trurin në parandalimin e sëmundjes së Alzheimerit

Siç raporton një studim i botuar nga Akademia Kombëtare e Shkencave, njerëzit që nuk shfrytëzuan aftësitë e tyre njohëse në jetën e mesme kishin nivele më të larta të sëmundjes së Alzheimerit më vonë.

Ashtu si aktiviteti fizik forcon zemrën, muskujt dhe kockat, aktiviteti intelektual forcon trurin kundër sëmundjeve.

Me fjalë të tjera, gjëra të tilla si të luash shah ose të lexosh janë mënyra mahnitëse për të ushtruar trurin  dhe këto janë disa nga mënyrat më të mira për të parandaluar degjenerimin konjitiv.

  1. Relaksimi i trurit duke lexuar ju ndihmon të flini më mirë

Ulja e stresit përmes leximit është mënyra e përsosur për t’u çlodhur dhe për të ndihmuar veten të bjerë në gjumë.

Stresi është një shkak kryesor i pagjumësisë sipas Fondacionit Kombëtar të Gjumit, i cili rekomandon teknika të shumta për zvogëlimin e stresit para kohës së shtratit, përfshirë marrjen e një libri të mirë.

Është zhgënjyese që shumica e njerëzve nuk lexojnë.

Ushtrimi i mendjes është i rëndësishëm si për shëndetin fizik ashtu dhe për shëndetin mendor.

Me kaq shumë çrregullime të lidhura me stresin, që shfaqen kudo – përfshirë pagjumësinë që vret shëndetin – leximi duket se është reduktues i përsosur i stresit për të ndihmuar në zbutjen e barrës së jetës së përditshme.

Ne jemi të rrethuar nga elektronika dhe ka pak momente për të shpëtuar dhe për t’u çlodhur larg botës së shpejtë të shekullit 21. Merrni një libër të mirë, ushtroni aftësinë tuaj njohëse, relaksohuni, dhe truri e trupi juaj do ju falënderojnë.

Fjala e parë e zbritur në tokë në Kuranin e Shenjtë është “LEXO, e kush mund ta dijë më mirë se Zoti i Botëve që të lezuarit ka dobi të pakufizueshme.