You are here:Home-2020-March

Ephedra Alata

2020-03-04T15:52:16+04:00March 31st, 2020|Bota Bimore|

Ephedra Alata; Bimë e Shkretëtirës Arabe dhe vetitë e saj kuruese   Arabisht: علندا, Alanda Anglisht: Ephedra Emri shkencor: Ephedra Alata Përshkrimi i bimës Ephedra është bimë që gjendet në Gadishullin Arabik. Është e njohur për vetitë e saj kuruese.

Luletogëza

2020-02-09T14:15:32+04:00March 27th, 2020|Bota Bimore|

Luletogëza; Terapia më Moderne për Zemrën   Arabisht: القمعية، قفاز الثعلب – Kam’ijeh, Dorashkat e Dhelprës Anglisht: Foxglove. Emri shkencor: Digitalis L. Familja: Plantaginaceae. Luletogëza është bimë barishtore dy vjeçare ose më shumë, me gjatësi 10-35 cm. Lulet duken si

Dendrobium Nobile

2020-02-09T14:09:43+04:00March 26th, 2020|Bota Bimore|

Dendrobium Nobile; Një bimë bazë për kurimin e sëmundjeve   Arabisht: دندربؤم Anglisht: Dendrobium Emri shkencor: Dendrobium Nobile L Familja: Orchidacheae Dendrobium Nobile është bimë barishtore shumëvjeçare, me lartësi 10-60cm, me lule aromatike, të cilat kanë ngjyra të larmishme, të

Karrota

2020-02-09T14:00:43+04:00March 24th, 2020|Bota Bimore|

Karrota   Arabisht: الجزر  - El Xhezer Anglisht: Carrot. Emri shkencor:  Daucus Carota Subsp. Sativus Familja: Apiacea. Karrota është bimë me rrënjë të ngrënshme. Rrënjët e saj janë me ngjyra të ndryshme si portokalli, vjollcë, të kuqe, të verdhë, të

Crocus Sativus – SHAFRANI

2020-01-27T16:18:38+04:00March 18th, 2020|Bota Bimore|

Crocus Sativus - SHAFRANI; ERËZA MË E SHTRENJTË NË BOTË   Emri shkencor: Crocus Sativus Emri në Anglisht: Saffron Familja: Iridaceae Vendodhja gjeografike e Shafranit: Veriperëndim i Azisë. Vendet që kultivojnë Shafran janë: Irani, Spanja, India, Greqia dhe Turqia. Shafrani

Coptis Chinensis

2020-01-27T15:30:37+04:00March 16th, 2020|Bota Bimore|

Coptis Chinensis   Arabisht: قبطيس صيني Anglisht: Goldthread Emri shkencor: Coptis Chinensis L Familja: Ranunculales. Coptis Chinensis banon në pyje të butë dhe të ftohtë. Ndonjëherë shihet të rritet nën copa bambuje rreth rajonit Arunachal Pradesh në Indi. Lulet çelin

Clitoria Ternatea – Bizelja Blu

2020-01-27T14:40:28+04:00March 9th, 2020|Bota Bimore|

Clitoria Ternatea - Bizelja Blu; Për çrregullimet nervore, helmimet, astmën, parazitët e zorrëve   Arabisht:  فراشة البازلاء Anglisht: Asian pigeonwings, butterfly pea, blue pea. Emri shkencor: Clitoria Ternatea L. Familja: Fabaceae. Bizelja blu është bimë barishtore shumëvjeçare, me gjethe eliptike.

Clerodendrum Serratum

2020-01-27T14:12:47+04:00March 8th, 2020|Bota Bimore|

Clerodendrum Serratum; Për astmën, alergjitë, bronkitin, sëmundjet inflamatore të mushkërive   Arabisht: شجيرة النافورة الزرقاء Anglisht: Blue-flowered, glory tree. Emri shkencor: Clerodendrum serratum L. Familja: Lamiaceae. Clerodendrum serratum është një bimë barishtore shumëvjeçare,  me gjethe të kundërta, ovale, të dhëmbëzuara

Clerodendrum Infortunatum

2020-03-08T18:06:49+04:00March 7th, 2020|Bota Bimore|

Clerodendrum Infortunatum; Për infeksionet fungale, ulçërat, diabetin, veshkat   Anglisht: Hill glory bower. Emri shkencor: Clerodendrum Infortunatum L Familja: Lamiaceae. Pema e triumfit është pemë shkurre shumëvjeçare, me lartësi 1-4m me lule të bardha, rozë dhe vjollcë. Me fara të

Citrus Medica

2020-01-26T19:15:53+04:00March 5th, 2020|Fruta Perime|

Citrus Medica; Fruti me aromën dhe me shijen më të mirë në botë   Arabisht: أترج، تـُرُنج،. Anglisht: Citron. Emri shkencor: Citrus Medica L. Familja: Rutaceae. Citron është bimë shkurre, shumëvjeçare, lulëzon disa herë në vit, me degë të parregullta,

Helianthemum Kahiricum

2020-03-05T13:04:14+04:00March 5th, 2020|Bota Bimore|

Helianthemum Kahiricum; Shoqëruesi i kërpudhës Kama   Arabisht: الرقروق Anglisht: Rushrose, frostweed Emri shkencor: Helianthemum kahiricum L Familja: Cistaceae Helianthemum kahiricum është bimë barishtore shumëvjeçare. Gjethet e saj kanë përmasa të vogla dhe të trasha në formë, të gjata rreth 40

Cicer Arietinum – Qiqra

2020-01-26T18:43:17+04:00March 4th, 2020|Bota Bimore|

Cicer Arietinum - Qiqra; dobi të panumërta shëndetësore; receta gatimi   Arabisht: حمص شائع Anglisht: Chickpea Emri shkencor: Cicer Arietinum L. Familja: Fabaceae. Qiqra është bimë barishtore me kërcell mjaft të degëzuar, me gjethe të vogla e të dhëmbëzuara, me