You are here:--January

Hyssopus Officinalis

2018-01-31T20:45:09+00:00January 31st, 2018|Categories: Bota Bimore|

Hyssopus Officinalis; Për imunitetin, infeksionin e mushkërive, astmën, mukozën, bronkitin, kancerin e mushkërive, sistemin tretës, sistemin nervor...   Arabisht: الزوفا الطبية Anglisht: Hyssop Emri shkencor: Hyssopus officinalis L Familja: Lamiacaea Hyssopus officinalis është bimë barishtore shumëvjeçare, me gjatësi 30-60cm, me

Acalypha wilkesiana

2018-01-29T22:50:32+00:00January 29th, 2018|Categories: Bota Bimore|

Gjethebakri; Pastrues i trupit nga viruset dhe sëmundjet fungale të lëkurës   Arabisht: نبات النحاس Anglisht: Copperleaf, Fire Dragon Plant, Red leaf Emri shkencor: Acalypha wilkesiana L Familja: Euphorbiaceae Gjethebakri  është bimë shumëveçare, me gjelbërim të përjetshëm, me lartësi 2-3m,

RREZIQET E BIOPSISË

2018-06-18T10:37:22+00:00January 29th, 2018|Categories: Tumoret|

RREZIQET E BIOPSISË   Biopsia është një test mjekësor që zakonisht kryhet nga një kirurg, ose një kardiolog, dhe përfshin nxjerrjen e mostrës së qelizave apo indeve për shqyrtim, për të përcaktuar praninë ose shkallën e një sëmundje. Kur hiqet

Verdhëza

2018-06-04T16:46:51+00:00January 28th, 2018|Categories: Mëlçia Hepatiti|

Verdhëza; Llojet, Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral   Verdhëza është një ngjyrosje e verdhë e lëkurës dhe membranave, shpesh më e dukshme në të bardhat e syrit që bëhen të verdha. Kjo ndodh për shkak të një pigmenti të quajtur bilirubin

Oxalis Corniculata

2018-01-28T23:10:13+00:00January 28th, 2018|Categories: Bota Bimore|

Oxalis Corniculata; Forcon imunitetin, lufton bakteriet dhe viruset, infeksionet, diarrenë, pagjumësinë…   Arabisht: أقصليس حامض  ,حماض الزهور Anglisht: Creeping wood sorrel, Creeping oxalis. Emri shkencor: Oxalis corniculata L. Familja: Oxalidaceae Oxalis Corniculata është bimë barishtore, shumëvjeçare, me lartësi 10 cm,

Alternanthera Sessilis

2018-01-28T14:55:15+00:00January 28th, 2018|Categories: Bota Bimore|

Alternanthera Sessilis; Për sistemin nervor, dhimbjet e kokës, astmën, energjinë trupore, mëlçinë   Arabisht: نمول لاطئ Anglisht: Joseph’s Coat Ermi shkencor: Alternanthera sessilis L. Familja: Amaranthaceae. Sessile është një bimë barishtore, shumëvjeçare, me lartësi 0.5m, me kërcej të shumtë e

Lotusi Egjiptian

2018-03-31T17:48:01+00:00January 24th, 2018|Categories: Bota Bimore|

Lotusi Egjiptian; Për mendjen dhe trurin   Arabisht: اللوتس المصري الأزرق Anglisht: Blue Egyptian lotus Emri shkencor: Nymphaea Caerulea L. Familja: Nymphaeaceae. Me gjethe të rrumbullakosura dhe të gjera, me lule të kaltra, aromatike, me shumë petale, me lule që

Marrëdhënia me Natyrën

2018-01-22T00:54:11+00:00January 22nd, 2018|Categories: Arti Jetës|

Marrëdhënia jonë me natyrën është thelbësore për mirëqenien mendore; Shkencëtarët kanë gjetur se si ndikohemi nga ekspozimi ndaj pemëve, qiellit dhe zogjve në jetën reale   Më shumë se 50% e njerëzve në botë jetojnë në zonat urbane. Deri në

Phanera Purpurea

2018-01-20T00:51:47+00:00January 20th, 2018|Categories: Bota Bimore|

Phanera Purpurea - Këmba e Devesë; Për parandalimin e mpiksjeve, inflamacionin limfatik, leukeminë, ulçërat, kancerin e stomakut dhe zorrës së trashë…   Arbisht: بوهينيا, قدم البعير Anglisht: Purple Bauhinia, Camel's Foot Emri shkencor: Phanera Purpurea L. Familja: Leguminosae. Phanera purpurea

Blepharis Ciliaris

2018-03-31T01:29:34+00:00January 14th, 2018|Categories: Bota Bimore|

Blepharis Ciliaris; Për pastrimin e gjakut, zorrëve, rrugëve të frymëmarrjes, infeksionet   Arabisht: شوك الضب, السحاية Anglisht: Blepharis Emri shkencor: Blepharis ciliaris L. Familja: Acanthaceae. Blepharis është bimë e degëzuar shumëvjeçare me lartësi 30cm, me gjethe të trasha e me

Anisodus Tanguticus

2018-03-31T01:19:41+00:00January 14th, 2018|Categories: Bota Bimore|

Anisodus Tanguticus; Për mëlçinë, sëmudjet e gjakut, artritin   Arabisht: أنيسودوس Anglisht: Anisodus Ermi shkencor: Anisodus Tanguticus L. Familja: Solanaceae. Anisodus tanguticus është bimë shumëvjeçare me lartësi 40-80 cm. Me lule kryesisht të vetmuara dhe të dukshme. Lulet janë më

Dichroa Febrifuga

2018-03-30T22:10:11+00:00January 13th, 2018|Categories: Bota Bimore|

Dichroa Febrifuga, “Lulja e Etheve”   Arabisht: دكروة مانعة للحمى Anglisht: Dichroa Emri shkencor: Dichroa febrifuga L. Familja: Hydrangeaceae. Dichroa është pemë shkurre, shumëvjeçare me gjelbërim të përjetshëm. Me gjethe eliptike ose heshtake që janë 6-25 cm të gjatë dhe 2-10 cm

Cleome Arabica

2018-03-30T17:04:31+00:00January 11th, 2018|Categories: Bota Bimore|

Cleome Arabica; Për luftimin e inflamacionit, çrregullimin qelizor, dhimbjet abdominale, dhimbjet reumatike   Arabisht: ذفرة عربية Anglisht: Spider flower Emri shkencor: Cleome Arabica L, ose Cleome daryoushiana L. Familja: Cleomaceae Cleome Arabica është bimë barishtore shumëvjeçare, me lartësi 0.5m, me

Vaj i farave të rrushit

2018-01-07T13:40:47+00:00January 10th, 2018|Categories: Aromaterapia|

Vaj i farave të rrushit   Rrushi ka shkallë të gjerë përdorimi dhe prodhimi. Vaj i tij ka veti kuruese të shumta, ai është përbërës kryesor në shumë prodhime kozmetike. Vaj i rrushit është i pasur me: kalori, fat; Saturated

Vaj Vetiver

2018-01-07T13:35:32+00:00January 8th, 2018|Categories: Aromaterapia|

Vaj Vetiver; për qetësinë nervore dhe shëndetin e lëkurës   Vaj vetiver nxirret nga rrënjët e bimës vetiver; ai është një vaj kompleks dhe aromatik që përmban më shumë se 100 komponenete të iditefikuara. Vaji vetiver është njohur ndryshe edhe

Anethum Graveolens – Kopër

2018-03-30T15:10:33+00:00January 7th, 2018|Categories: Bota Bimore|

Kopër – Anethum Graveolens; Për Sistemin Imunitar   Arabisht:  الشبت- Al Shibt Anglisht: Dill. Emri shkencor: Anethum graveolens .L Dill. Familja: Apiaceae. Koperi është bimë barishtore me gjethe të gjelbëra dhe aromë të fortë. Origjina e bimës është Evropa,  Maroku

Shea Butter

2018-01-07T12:36:32+00:00January 7th, 2018|Categories: Aromaterapia|

Shea Butter; Kremi më i dashur për lëkurën dhe flokët   Anglisht: Shea Butter, Shea Tree. Emri shkencor: Vitellaria paradoxa. Familja: Vitellaria. Pema e Sheas rritet në Afrikën Qëndrore. Shea është bimë shumëvjeçare, me gjatësi 10- 15 m. Frutet ngjasojnë

Achillea Millefolium

2018-03-29T22:40:29+00:00January 6th, 2018|Categories: Bota Bimore|

Achillea Millefolium – Bima Njëmijëfletëshe   Emri Shkencor:  Achillea millefolium L. Anglisht: Yarrow Grows Njohuri rreth bimës Bima njëmijëfletëshe është bimë barishtore, me lartësi 20-80cm. Rritet me lehtësi buzë pyjeve dhe mes shkurreve. Gjethet i ka në formë pende me gjatësi

Kakao

2018-03-29T22:38:48+00:00January 6th, 2018|Categories: Bota Bimore|

Kakao dhe vlerat e saj   Arabisht: كاكاو Anglisht: Cacao. Emri shkencor: Theobroma Cacao L. Origjina e pemës së kakaos është Amerika Qëndrore dhe Jugore. Kakao është pemë gjithmonë e gjelbër, karakterizohet për gjethen e saj të gjërë. Lartësia e

Fruthi

2018-03-29T22:35:28+00:00January 6th, 2018|Categories: Të ndryshme|

Fruthi; Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral, A vlen vaksina kundër fruthit?    Fruthi është sëmundje virale mjaft infektive. Fruthi mund të çojë në disa komplikime, duke përfshirë verbërinë dhe madje edhe vdekjen. Çdokush mund ta marrë fruthin nëse nuk e ka

Tribulus Terrestris

2018-03-29T22:30:06+00:00January 5th, 2018|Categories: Bota Bimore|

Tribulus Terrestris; Forcon muskujt, rrit energjinë trupore e seksuale, lufton depresionin, trajton çrregullimet hormonale, ndihmon trupin të rindërtohet më i fortë   Arabisht: نبات القطب. Anglisht: Bindii. Emri shkencor: Tribulus Terrestris L. Familja: Zygophyllaceae. Tribulus është bimë barishtore me degë

Prosopis Farcta

2018-03-29T20:18:47+00:00January 1st, 2018|Categories: Bota Bimore|

Prosopis Farcta; Me veti të shumta kuruese   Arabisht: الغاف المليء, الينبوت Anglisht: Ghaf mesquite Emri shkencr: Prosopis farcta L Familja: Fabaceae Prosopis farcta është pemë shkurre, shumëvjeçare, me lartësi 20-100cm (në raste të rralla mund të shkojë deri në