15 Gjëra që kurrë nuk duhet t’i postoni në mediat sociale

 

Falë medias sociale, ne jetojmë të gjithë jetën tonë në pamje publike. Mediat sociale kanë bërë të mundur për të ndarë mendimet dhe idetë tuaja me mijëra të huaj virtualë, fjalë për fjalë, brenda disa sekondash.

Ne ndajmë kaq shumë detaje të jetës sonë të përditshme në internet, por a nuk duhet të vëmë një kufi të asaj që ne ndajmë për veten, familjen tonë dhe miqtë tanë?! Ka disa informacione personale që nuk është mirë të ndahen kurrë në internet, këtu janë disa prej tyre:

Ja disa shembuj që duhet t’i shmangni

 1. Mos postoni foto ku tregoni gjendjen tuaj shpirtërore, kjo mund të shkaktojë mosbesim dhe përçmim nga ata që ju shohin. Mbrojeni reputacionin tuaj Online. Fotografitë mund të kopjohen nga të gjithë, të ruhen dhe pastaj të ri-ndahen përsëri përmes postës elektronike ose postimeve të tjera. Mendoni për këtë një minutë. Kjo do të thotë që çdo gjë që ju postoni në linjë mund të përdoret nga dikush tjetër dhe të ndryshohet në shumë mënyra përtej ëndrrave tuaja më të frikshme. Aktualisht, çdo fotografi të funksioneve trupore më së miri është t’i lini jashtë mediave sociale. Kjo nuk do të thotë që ju nuk duhet të postoni foto. Shmangni fotot që mund të dëmtojnë reputacionin tuaj, pra është e rëndësishme të shikoni se çfarë postoni.
 2. Fotot e shtëpisë tuaj, që tregojnë qartë adresën tuaj. Seriozisht! A doni me të vërtetë ta bëni të lehtë për të gjithë botën që ta dinë se ku jetoni? Ju nuk e dini kurrë se kush mund ta shohë profilin tuaj.
 3. Shfaqja e fotove (kopjet e skanuara) të patentës së shoferit, të kartave të kreditit, pasaportës ose ID, të recetave, etj. Përkundër asaj që mund të besoni, miqtë në Facebook nuk kanë nevojë të dinë se çfarë medikamentesh merrni. Edhe nëse e keni marrë patentën tuaj të parë të shoferit, mos e skanoni dhe mos e postoni në Facebook.
 4. Fotot e fëmijëve tuaj ose të të tjerëve. Postimi i fotove të fytyrave të qeshura të fëmijëve mund të duket mjaft e pafajshme, por është mirë të mendoni dy herë përpara se të dërgoni fotot e të miturve në shoqëri. Ne të gjithë duam t’i mbrojmë fëmijët tanë, do të vendoseshim para një kamioni për t’i mbrojtur ata, por shumë prej nesh vendosin qindra emra të etiketuar me fotografi të fëmijëve tanë në internet. Problemi është se kurrë nuk mund të jeni i sigurt se vetëm miqtë tuaj të vërtetë po i shohin këto foto, prandaj stop abuzimit me fotot e fëmijëve.
 5. Ditëlindja juaj e plotë; ju mund të pëlqeni të merrni urime të ditëlindjes nga ndjekësit në Timeline e Facebook, pasi data e lindjes e postuar në profil mund të ofrojë hajdutët e identitetit si një nga pjesët kyçe të informacionit që nevojiten për të vjedhur identitetin tuaj dhe për të hapur llogari.
 6. Vendi juaj aktual; Shumë njerëz nuk e kuptojnë se kur dërgojnë një përditësim të statusit, ata gjithashtu mund të zbulojnë vendndodhjen e tyre aktuale. Dhënia e informacionit të vendndodhjes mund të jetë e rrezikshme. Planet e pushimeve; “Hej, unë do të jem në pushime më 25 gusht “, është në thelb ajo që po thoni për rrjetet sociale që kontrollojnë kriminelët kur vendosni planet e pushimeve.
 7. Numri i telefonit. Ju dëshironi që miqtë tuaj të jenë në gjendje të lidhen me ju, por cfarë ndodh nëse numri juaj i vërtetë i telefonit bie në duar të gabuara. Sot gjenden shumë mënyra komunikimi, që mund të përdoren lehtë nga të gjithë.
 8. Dieta juaj ushqimore; nëse dëshironi të mbani dietë, mbajeni për veten tuaj, të tjerët nuk kanë dëshirë të shohin ushqimin që konsumoni çdo ditë. Ju mund të ndiqeni edhe nga njerëz që nuk ushqehen si duhet dhe mund të jenë të uritur. Mos mbillni mërzitje në zemrat e tyre.
 9. Bindjet politike nuk duhet t’i diskutoni në mediat sociale. Kjo është një çështje që mund tju dëmtojë dhe nuk ju bën aspak dobi.
 10. Selfiet në Vendet e Shenjta. Vendet e shenjta dhe të adhurimit, kërkojnë sjellje të respektueshme dhe të sinqertë. Të fotografosh veten duke qeshur në këto vende është gabim dhe përçmim, prandaj mos e teproni!
 11. Thashethemet ose sulmet ndaj njerëzve të caktuar. Nëse keni qenë lënduar ose dëmtuar në një farë mënyre, ju e bëni veten të justifikuar të flisni në mediat sociale. Megjithatë, ka dy probleme të mëdha me këtë: Së pari, kur flisni për dikë në një vend publik, shpesh e lini atë marrëdhënie në gjendje të keqe dhe pa shpresë për t’u rregulluar. Sepse është shumë e vështirë të falet ky lloj sulmi! Së dyti, kjo është paturpësi publike dhe shpesh thotë më shumë për ju sesa për personin për të cilin po flisni. Mendoni pak; Në një farë mënyre jeni duke dërguar mesazh se ju nuk i respektoni të tjerët. Mediat sociale nuk janë vendi për të dhënë detaje specifike për gabimet e të tjerëve. Ndarja e këtyre detajeve në mediat sociale nuk është vetëm joprofesionale dhe e ulët, por në disa rrethana mund të jetë bazë për veprim ligjor.
 12. Bisedat private. A keni marrë ndonjëherë një email ose mesazh privat nga një ndjekës, i cili nuk e pret që ju ta bëni publike atë bisedë? Kjo është e tmerrshme apo mashtrim, që mund të përdoret si një dëshmi e shkëlqyer për të reklamuar produktet tuaja? Kërkoni leje para se të ndani këtë bisedë në mediat sociale.
 13. Shumë të dhëna personale; Të flasësh shumë për veten në mediat sociale dhe t’u lejosh të gjithë atyre të panjohurve që tju njohin, nuk është fisnike! Sigurohuni që të keni një ekuilibër të mirë të përmbajtjes informative personale.
 14. Ndarja e artikujve ose lidhjeve që nuk janë të vërtetuara. Para se të ndani një artikull ose lajm që mund të jetë i diskutueshëm ose i bujshëm, gjithnjë duhet të siguroheni për vertetësinë e tij!
 15. A dëshironi që çdo gjë që postoni të jetë online përgjithmonë?! Kur vendosni diçka në mediat sociale, duhet të supozoni se do mbetet atje përgjithmonë. Duhet ta dini se nuk ka ‘rikthim mbrapsht të saj’, edhe nëse ju keni bërë një gabim të madh dhe pendoheni për të. Para se të shkruani ndonjë gjë personale, pyesni veten: “A doni që kjo të jetë përgjithmonë online?” Nëse përgjigja është jo; atëherë mos e publikoni atë!