10 arsye përse duhet ta lini duhanin “menjëherë”

 

Ne e dimë se pirja e duhanit shkakton kancer, emfizemë dhe dëmtim të mushkërive, duke shkaktuar ngushtim të frymëmarrjes gradualisht, por ka 10 arsye serioze që ju nuk i dini në lidhje me efektet e pirjes së duhanit, që mund tju  bëjnë ta lini pirjen e duhanit menjëherë.

  1. Pirja e duhanit ndikon në shëndetin e kockave

Pirja e duhanit shkakton osteoporozë. Nikotina, monoksidina e karbonit dhe toksinat e tjera që gjenden në duhan ndikojnë në shëndetin dhe dendësinë e kockave.

  1. Pirja e duhanit rrit dhimbjen e muskujve

Hulumtimet tregojnë se pirja e duhanit rrit dhimbjen e muskujve rreth legenit, gjunjëve dhe qafës, sepse nikotina ndryshon perceptimin e trurit në aspektin e dhimbjes.

  1. Pirja e duhanit rrit ritmin e zemrës

Nikotina rrit presionin e gjakut dhe redukton furnizimin e oksigjenit në qelizat e gjakut, e cila ndikon në muskujt e zemrës.

  1. Pirja e duhanit e bën gjakun më të trashë

Ju mund ta dini se pirja e duhanit shkakton përkeqësimin e sëmundjeve të zemrës, rrit presionin e gjakut, rrahjet e zemrës dhe normat e impulsit. Monoksidi i karbonit që gjendet në cigare redukton aftësinë e gjakut për të qarkulluar oksigjen në zemër dhe organe të tjera, duke shkaktuar dhimbje gjoksi, aneurizëm të përgjakshëm, goditje në tru, dhe gangrenë.

Përveç kësaj, pirja e duhanit ndryshon vetitë e gjakut, duke e bërë atë më të trashë, rrit kolesterolin “HDL”, rrit nivelet e triglicerideve, shkakton forcim dhe ngushtim të enëve të gjakut”, e cila çon në sulm të zemrës .

  1. Pirja e duhanit pakëson punën e mendjes

Oksigjeni që shkon në trurin e duhanpirësve nuk është i mjaftueshëm, dhe çon në pamjaftueshmëri të të menduarit.

  1. Pirja e duhanit shkakton thatësi të syve

Pirja e duhanit mund të çojë në katarakte, ku efektet fillestare të pirjes së duhanit përfshijnë: Kruajtje, thatësi, skuqje dhe acarim të sipërfaqes së syve.

Kimikatet e duhanit hyjnë në gjak dhe prodhojnë shumë prej produkteve bilaterale që ndikojnë në lentet e syrit dhe mund të shkaktojnë katarakte, duke argumentuar se gratë shtatzëna që janë të ekspozuara ndaj tymit të duhanit kanë më shumë gjasa për të lindur fëmijë që vuajnë nga sëmundja e njohur si “Retinopatia e parakohshme”.

  1. Pirja e duhanit shkatërron materialin gjenetik që gjendet në qelizat e spermës

Meshkujt që pinë duhan kanë rrezik më të lartë të mosfunksionimit erektil në krahasim me jo-duhanpirësit.

Toksinat e gjetura në duhan, duke përfshirë kadmiumin, nikotinën, benzopirenën dhe produktet e ngjashme, mund të dëmtojnë germplasmën në qelizat e spermës.

  1. Pirja e duhanit shkakton rrudha dhe madje ndryshon ngjyrën e lëkurës

Pirja e duhanit ndryshon ngjyrën dhe çon në rritjen e rrudhave të lëkurës rreth gojës dhe syve. Pirja e duhanit ngushton enët e gjakut në shtresën e jashtme të lëkurës, zvogëlon hyrjen e oksigjenit që është thelbësor për të ruajtur kolagjenin.

  1. Pirja e duhanit shkakton erë të keqe të gojës

Lëndët kimike që gjenden në duhan ndryshojnë ngjyrën e dhëmbëve dhe shkaktojnë erë të keqe të gojës.

  1. Pirja e duhanit ndikon në shërimin e plagëve

Pirja e duhanit ka efekte negative mbi shërimin e plagëve. Toksinat dhe kimikatet që gjenden në cigare vonojnë shërimin e plagëve.

Studimet zbuluan se si përdorimi i cigareve vazhdon të bjerë, por pirja e ‘duhanit nargjile’ është në rritje. Një nga çështjet kryesore të duhanit ‘nargjile’ është fakti i mashtrimit se duhani është i salduar me fruta, aroma karamele, etj. duke e bërë nargjilen produktin më të popullarizuar të duhanit në mes të këtij auditori.

Debati nëse pirja e duhanit, cigare ose nargjile, është më i dëmshëm për shëndetin ka qenë i pafund. Sidoqoftë, studiuesit kanë  gjetur një përgjigje më të fundit. Hulumtuesit në Universitetin e Kalifornisë, kanë zbuluar se pirja e nargjiles 30 minuta, rezulton në zhvillimin e faktorëve të rrezikut kardiovaskular të ngjashëm me atë të pirjes së duhanit të cigareve, duke nënkuptuar kështu që pirja me pirg është gjithashtu e rrezikshme për shëndetin.